ARBETSMARKNADEN I EUROPA

Stärkta villkor för gigarbetare i EU

Matbud på moped från Uber Eats. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Ekonomi (TT-AFP)

Villkoren för gigarbetare ska stärkas i EU. Miljontals personer kan nu komma att omdefinieras som anställda, snarare än egenföretagare.

Efter långdragna förhandlingar slöts en överenskommelse mellan Europaparlamentet och ministerrådet på onsdagen om villkoren för personer i den så kallade plattformsekonomin.

Det handlar om arbetskraft som anlitas för avgränsande uppgifter eller projekt, utan att en långsiktig anställningsrelation uppstår. Foodora, Amazon och Uber är exempel på företag inom gigekonomin.

De nya reglerna innebär att miljontals människor kan omklassificeras som anställda och därmed få tillgång till arbetsrättsliga och sociala skyddsvillkor.

43 miljoner arbetare till 2025

I Europa finns cirka 28 miljoner gigarbetare som är beroende av olika nätbaserade plattformar. Antalet förväntas stiga till 43 miljoner år 2025.

Minst 5,5 miljoner personer kan vara felaktigt klassificerade som egenföretagare, enligt Europaparlamentet.

"Detta är ett revolutionerande avtal och det första rättsliga ramverket för arbetare på digitala plattformar", säger italienska Europaparlamentarikern Elisabetta Gualmini från socialdemokratiska Demokratiska partiet i ett uttalande.

Två av fem kriterier

Reglerna föreskriver att om en arbetstagare uppfyller två av fem kriterier ska den räknas som anställd. Bland annat beroende på hur mycket man kan tjäna, om man kan säga nej till arbete och om det finns regler för uppförande eller klädsel.

Gigarbetare ska även kunna få tillgång till information om hur en plattforms algoritmer fungerar. Regelverket skärps också kring hur plattformarna får behandla arbetares personuppgifter.

Överenskommelsen kommer att antas som EU-direktiv – en lag som sätter upp ett mål som ska uppnås, ett slags ramlagstiftning – när den formellt antagits av unionens medlemsländer och Europaparlamentet.

Därefter är det upp till medlemsländerna att avgöra vilka åtgärder som ska vidtas för att målet ska uppnås.

Rättelse: I en tidigare version angavs felaktigt att de nya reglerna ska gälla Foodora. Korrekt är att Foodora redan anställer sina bud.

Joakim Hugert Lundberg/TT