DEN SVENSKA EKONOMIN

Tjänstesektorns inbromsning hårdnar – minskad orderstock

Nytt index för tjänstesektorn från Swedbank och Silf. Arkivbild. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Ekonomi (TT)

Tjänstesektorn bromsade in ytterligare i november, visar inköpschefsindex från Swedbank. Almega är oroat över utvecklingen.

Inköpschefsindex för tjänstesektorn sjönk till 48,3 i november, mot 48,5 i oktober.

Nedgången är dock mildare än vid tidigare konjunkturnedgångar, enligt Jörgen Kennebar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på storbanken Swedbank.

"Men det är för tidigt för att bedöma hur motståndskraftig tjänstesektorn är, inte minst när den svenska marknaden pressas av svag konsumtion och minskat bostadsbyggande", skriver han i ett pressmeddelande.

Almega är bekymrat över situationen.

– Orderstocken hos tjänsteföretagen är den minsta sedan pandemin. Och den fortsätter att minska. Detta tyder på att vändpunkten kommer dröja. Tjänsteföretagen kläms av minskad efterfrågan från hushållen samtidigt som en svagare export innebär att industrins inköp av tjänster minskar. Ovanpå detta slår raset i byggsektorn hårt mot vissa tjänstebranscher, säger Patrick Joyce, chefekonom på tjänsteföretagens organisation Almega, i ett uttalande.

Kompositindex, där både tillverkningsindustrin och tjänstesektorn räknas in, steg samtidigt till 48,5 i november. Det kan jämföras med reviderade 47,8 i oktober.

Ett indexvärde under 50 indikerar minskad aktivitet i sektorn.