DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

Oväntat höga inflationsförväntningar

Oväntat höga inflationsförväntningar i eurozonen, enligt färsk enkät. Arkivbild. Bild: Daniel Roland AP/TT

Ekonomi (TT-Bloomberg)

Inflationsförväntningarna i euroländerna låg kvar på 4 procent på ett års sikt i oktober, visar en enkät gjord av Europeiska centralbanken (ECB). Det var en högre nivå än väntat.

Analytiker hade i snitt räknat med att förväntningarna på inflationen om ett år skulle följa med inflationen nedåt och sjunka till 3,8 procent på ett års sikt, enligt Bloomberg.

På tre års sikt låg inflationsförväntningarna på 2,5 procent i oktober, enligt mätningen. Det är också oförändrat jämfört med månaden före – men detta ligger i linje med snittprognosen bland analytiker.

Mätningen presenteras samtidigt som ett inköpschefsindex för euroländerna visar att tjänstesektorns inbromsning avtog i november. Sektorns inköpschefsindex steg till 48,7, upp från 47,8 i oktober.

Detta var ett bättre utfall än en preliminär siffra, där index steg till 48,2.

November var därmed fjärde månaden i rad med ett indexvärde för tjänstesektorn i eurozonen under 50, vilket indikerar minskad aktivitet i sektorn.

Inflationen i eurozonen föll till 2,4 procent i november, ned från 2,9 procent i oktober. Kärninflationen – där priser på livsmedel och bränsle räknats bort – sjönk till 3,6 procent.

ECB:s inflationsmål ligger på 2 procent.