BROTTEN MOT FÖRETAGEN

Expert: Bankerna måste ta större ansvar vid bedrägerier

Bild: Oscar Olsson/TT

Bankerna behöver ta ett större ansvar när det gäller att stoppa bedrägerier mot företag. Det säger Pontus Lindström, näringspolitisk expert på Företagarna, till SvD Näringsliv.

Företagaren Jan Blomgren blev bedragen på 1,3 miljoner kronor. Pontus Lindström menar att det inte borde vara möjligt att föra över så mycket pengar utan att bankernas säkerhetssystem kickar in.

– Från Företagarnas sida anser vi att bankerna ofta brister i sina säkerhetsrutiner. Det ska inte vara möjligt att föra över så här mycket pengar utan att säkerhetssystemet stoppar det. Och sen i nästa steg, om man blivit bedragen, så bör ju bankerna ersätta både företagskontona och privatkontona, säger han till SvD.

– Vi anser dock att bankerna har ett ansvar, även när det gäller företag. Det är ju enorma summor från bedrägerier som går rakt in i de här kriminella nätverken varje år. Om inte bankerna har robusta säkerhetssystem utan tillåter att sådana här överföringar görs fortsätter bankerna göda de kriminella nätverken.

SvD: Kritiken: Bankerna göder kriminella nätverk