KRIGET I UKRAINA

Finland stänger hela gränsen mot Ryssland

Finland stänger den sista av sina gränsövergångar mot Finland. På bilden övergången Raja-Jooseppi. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva via AP/TT

Finland (TT)

Finland stänger den sista öppna gränsövergången mot Ryssland meddelar landets statsminister Petteri Orpo.

Beskedet kommer efter att flera hundra asylsökande under de senaste veckorna har kommit till gränsövergångarna mellan Ryssland och Finland.

Finland stänger hela östgränsen. Det meddelar statsminister Petteri Orpo (Saml) och inrikesminister Mari Rantanen (Sannf) vid en snabbt inkallad pressträff på tisdagen, skriver Hufvudstadsbladet.

Beslutet innebär att gränsen under två veckors tid kommer att stängas för all trafik förutom godstrafik.

Beskedet kommer efter att flera hundra asylsökande under de senaste veckorna har kommit till gränsövergångarna mellan Ryssland och Finland – vilket av finska myndigheter har benämnts som ett försök till en hybridattack. Många av de asylsökande har anlänt på cykel, då man inte får korsa gränsen till fots.

Stängts successivt

Finlands nio gränsövergångar mot Ryssland har också successivt stängts under den senaste tiden – och endast gränsstationen i Raja-Jooseppi i Lappland har lämnats öppen.

Finlands gränsbevakning har de senaste dagarna byggt temporära stängsel vid två av landets gränsövergångar mot Ryssland, och EU har även skickat 50 gränsvakter via Frontex för att bistå landet.

Källor: Ville stänga tidigare

Enligt källor ville Finlands regering stänga hela gränsen redan i förra veckan, men detta förkastades av biträdande justitiekanslern. Skälet var att det inte skulle trygga asylrätten som den fastställts i lagen och i internationella konventioner.

Den här gången har justitiekanslern gett klartecken, uppger Petteri Orpo och Mari Rantanen och hänvisar till att Finlands säkerhet är hotad.

Finlands 1 340 kilometer långa gräns mot Ryssland är den längsta i Europa.

Finland stänger den sista öppna gränsövergången mot Ryssland. Bild: Johan Hallnäs/TT