ELEKTRIFIERINGEN

Hitachi Energy storsatsar på ny fabrik

Hitachi Energy storsatsar i Smedjebacken. Bild: Pressbild

Hitachi Energy storsatsar på en ny 3 300 kvadratmeter stor fabrik i Smedjebacken samt en 1 400 kvadratmeter stor utbyggnad i Ludvika, Dalarna.

Hitachi Energy har tidigare meddelat om planer på en fabrik i Smedjebacken men nu konkretiseras det hela mer.

Det handlar om en 3 300 kvadratmeter stor fabrik i Smedjebacken samt en 1 400 kvadratmeter stor utbyggnad i Ludvika som kommer att öka produktionen av avancerade kraftelektronikventiler för användning i högspänd likströmsöverföring (HVDC) och elkvalitetstillämpningar.

– Efterfrågan för vår världsledande teknik saknar motstycke, och vi är mycket glada över att vi kan fortsätta att investera och utöka vår produktion i Sverige, säger Andreas Berthou, global chef för HVDC-verksamheten på Hitachi Energy i ett pressmeddelande.

Den nya fabriken börjar byggas under de kommande månaderna och förväntas tas i drift i slutet av 2024. Den placeras intill en befintlig anläggning som öppnades i augusti 2022.

Enkelt förklarat kan man säga att i en likströmsförbindelse, till skillnad från växelström, rör sig strömmen i en riktning och i Sverige används HVDC främst till utlandsförbindelser. Men tekniken är också intressant för integrering av storskalig intermittent kraftproduktion som exempelvis havsbaserad vindkraft och i april tecknade Hitachi Energy kontrakt med den tysk-nederländska stamnätsoperatören TenneT för cirka 147 miljarder kronor.

Hitachi Energy planerar att anställa ytterligare drygt 2 000 personer under de kommande två åren, många av dem ingenjörer samt ett brett spektrum av andra roller, konstaterar bolaget.

Svenska kraftnät har tidigare flaggat om att det råder hög konkurrens om denna typ av nätinfrastruktur för tillfället.