DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

"Fed färdiga med räntehöjningar"

Den amerikanska inflationen låg i oktober på 3,2 procent. Bild: Johan Hallnäs/TT

Ekonomi (TT-Bloomberg)

Den amerikanska inflationen faller snabbare än väntat.

Det talar för att den amerikanska centralbanken Federal Reserve (Fed) är klara med räntehöjningar, enligt SEB:s USA-ekonom Elisabet Kopelman.

Den amerikanska inflationen låg i oktober på 3,2 procent, enligt nya officiella siffror. Bedömare hade i snitt räknat med en inflation, prisökningstakt på årsbasis, på 3,3 procent. I september låg inflationstakten på 3,7 procent.

– Det är en gynnsam siffra som visar att inflationstrycket fortsätter att lätta i USA. Det ger också stärkt stöd för att Fed är färdiga med räntehöjningar, säger Elisabet Kopelman.

– Ur Feds synvinkel är det framför allt positivt att uppgången i tjänstepriser saktar ned.

Behöver en till lugnande siffra

Den amerikanska centralbanken ger sitt nästa räntebesked den 13 december. De två senaste gångerna har Fed valt att lämna styrräntan oförändrad på 5,25-5,50 procent – som förvisso är den högsta nivån på 22 år.

Innan nästa räntebesked har Fed att förhålla sig till ytterligare en inflationssiffra, arbetsmarknadsstatistik samt inflationssiffror enligt det så kallade PCE-måttet, vilket Fed använder när de beslutar om styrräntan.

– Om de andra siffrorna också pekar i rätt riktning kan det bli läge för Fed att i december definitivt stänga dörren för fler räntehöjningar. Men de behöver en till lugnande inflationssiffra för att våga göra det, säger Elisabet Kopelman.

Hon håller det däremot föga troligt att Fed kommer börja tala om räntesänkningar i år.

– Vi är inte där ännu, utan de väntar sannolikt till början av nästa år innan de kommunicerar en sådan riktning utåt.

Ökar pressen på Riksbanken

Som alltid när det gäller den amerikanska centralbanken får dess agerande globala följder.

– De påverkar så klart andras agerande. Och om flera andra centralbanker snart signalerar att de är klara med sina åtstramningar ökar pressen på Riksbanken att också följa efter, säger Elisabet Kopelman.

Även den underliggande amerikanska inflationen, rensat för livsmedel- och energipriser, sjönk, från 4,1 till 4,0 procent. Väntat var en oförändrad inflation.

Börsreaktionen lät inte vänta på sig – Stockholmsbörsen drog iväg ordentligt.

På finansmarknaderna blev reaktionen omedelbar eftersom sannolikheten för fler amerikanska räntehöjningar minskar ytterligare. Stockholmsbörsen steg från plus 0,7 procent strax innan statistiken släpptes till plus 1,5 procent.

Kronan stärktes mot dollarn med nästan tio öre till 10:78.

Joakim Hugert Lundberg/TT