RÄNTAN OCH INFLATIONEN

SEB: Riksbanken är klar med höjningar

SEB, med chefsekonom Jens Magnusson, presenterar ny konjunkturrapport. Arkivbild Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Ekonomi (TT)

Storbanken SEB:s ekonomer räknar med att Riksbanken är klar med räntehöjningarna för att bekämpa inflationen.

Men arbetslösheten ser ut att närma sig 9 procent 2025, skriver banken i en färsk version av rapporten Nordic Outlook.

Prognosen för styrräntan är dock mycket osäker, betonar banken.

"Men det är ett mycket osäkert beslut. Inflationsdata för oktober får stor betydelse och kommer de in högt kan beslutet i november väga över till en höjning ", skriver banken i ett pressmeddelande.

Den nya Nordic Outlook från SEB presenteras bara en timme före en inflationsrapport för oktober från Statistiska centralbyrån (SCB).

I övrigt är det en del justeringar i rapporten jämfört med augustiupplagan av samma rapport.

"Världsekonomin bromsar in, men i olika takt i olika delar av världen. Lägre inflation, hög sysselsättning och stigande reallöner ger fortsatt stöd för en mjuklandning", skriver SEB.

Den svenska ekonomin beräknas i år krympa med 1 procent, vilket är en marginellt bättre siffra än i augustirapporten. Då räknade SEB:s ekonomer med minus 1,2 procent.

För 2024 har dock utsikterna mörknat marginellt. Där ligger prognosen på minus 0,4 procent för svensk BNP, vilket kan jämföras med en tillväxt på 0,1 procent i augustiprognosen.

Inflationen mätt som KPI beräknas i snitt till 4,2 procent 2024, mot tidigare prognos på 3,7 procent. Den antas därefter landa på 2 procent.

Styrräntan antas toppa på dagens 4 procent och sänkas ned till 2,50 procent 2025.

Arbetslösheten beräknas dock öka till 8,6 procent 2024 och 8,9 procent 2025.