Biden bjuder in vänner för att finna färdväg

President Joe Biden möter Dominikanska republikens president Luis Abinader inför helgens amerikanska toppmöte. Bild: Evan Vucci/AP/TT

USA (TT)

USA hoppas få med sig tio vänligt sinnade länder i ett gemensamt försök att lösa migrationskrisen på de amerikanska kontinenterna.

Målet är också att minska handelsberoendet av Kina.

USA:s president Joe Biden tog emot ledarna från tio länder i Washington DC på fredagen för ett tvådagarsmöte om främst två frågor som tär på Nord- och Sydamerika.

Länderna som tackat ja till Washington DC:s inbjudan är Kanada, Mexiko, Dominikanska republiken, Costa Rica, Panama, Colombia, Ecuador, Peru, Chile och Uruguay.

Idén till mötet väcktes vid en sammankomst i Los Angeles förra året om de amerikanska kontinenternas framtida inriktning. Den akuta frågan då – och nu i Washington – är den pågående migrationen där många människor från Central- och Sydamerika försöker ta sig till främst USA med förhoppningen om en förbättrad framtid.

"Ekonomiska möjligheter"

Talespersonen för USA:s nationella säkerhetsråd, John Kirby, sade att mötet ska försöka finna lösningar för "meningsfulla ekonomiska möjligheter" för utsatta länder. Han sade att migrationen är en "gemensam utmaning".

USA:s finansminister Janet Yellen understryker inför mötet att en gemensam hållning i handelsfrågor är avgörande, där betydelsen av att sprida importvägar är avgörande för länderna. USA vill vidga handelsutbytet "med pålitliga partner och allierade", enligt Yellen.

– Strategin innebär enorma möjligheter för att stärka tillväxten i Latinamerika och Karibien, sade finansministern i ett tal på utvecklingsbanken Inter-American Development Bank, rapporterar AP.

Kinas roll

Uttalandet är en direkt kommentar om Kinas starka roll som exportör till Nord- och Latinamerika.

Men flera länder lyser med sin frånvaro vid mötet i Washington DC, vilket visar på ett tydligt motstånd mot USA i flera länder i Latinamerika och Karibien.

Grim Berglund/TT