DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

Färre jobb i USA – "bra för Riksbanken"

Nya jobbsiffror lyft för börsen. Arkivbild. Bild: Marta Lavandier/AP/TT

Ekonomi (TT)

Arbetsmarknaden bromsar in ytterligare i USA. Färre jobb än väntat skapades i oktober och arbetslösheten steg.

Nyheterna får New York-börsen att lyfta och är positiva inför Riksbankens räntebesked, säger SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist.

Fredagens amerikanska arbetsmarknadssiffror – 150 000 nya jobb utanför jordbrukssektorn i oktober mot de förväntade 180 000 – bekräftar bilden att centralbanken Federal Reserve (Fed) är klar med räntehöjningarna, anser Robert Bergqvist.

– Man får inte springa för snabbt på enskilda siffror, det är fortfarande en stark arbetsmarknad i USA. Men det besked vi fick från Fed i onsdags tycker jag kan tolkas som att de står på toppen av räntehöjningarna och dagens statistik bekräftar den bilden, säger han.

I onsdags lämnade nämligen Fed-chefen Jerome Powell besked om att räntan i USA lämnas oförändrad i intervallet 5,25–5,50. Det fick aktiebörserna att rusa och fredagens jobbsiffra medförde ytterligare börsoptimism.

Räntesänkning stora frågan

Nu blir den stora frågan när den amerikanska centralbanken kommer att börja sänka räntan igen, säger Bergqvist.

– Det är relevant att börja fundera på. Ekonomin är definitivt på väg att bromsa in, och det som alla vill få bekräftat är att Fed inte ska höja ytterligare och att vi ska få en räntesänkning.

Dessutom sjönk löneökningstakten till 0,2 procent, också det lägre än väntat. Och ett positivt besked, säger Bergqvist.

– Den viktigaste komponenten är lönetillväxten, de har haft en hög löneinflation i USA. Dagens statistik talar för att löneinflationen går ned.

Positivt för Riksbanken

Och för svensk del är det här positiva besked för Riksbanken, säger Bergqvist, inför svenska räntebeskedet i november.

– Det här underlättar för Riksbanken, och jag tror att de blir mindre stressade när de tittar ut i omvärlden och ser att inflationen viker ned. Det en viss optimism om att Sverige går i en liknande riktning.

– Men det som är avgörande för Riksbanken är ju den inflationssiffra som presenteras om en och en halv vecka.

Men han betonar att det är en orolig omvärld och att mycket kan hända, både här och i USA.

– Vi befinner oss i en exceptionell miljö med exceptionella händelser. Man ska vara försiktig med att titta för långt in i framtiden, spelplanen kan ändras bara på någon dag.

Skulle det bli ett bakslag och inflationen lyfter igen i USA tror Bergqvist ändå inte att Fed höjer räntan ytterligare.

– De har ett tillräckligt tryck på bromsen. Om den höga inflationen återvänder, då tror jag att man hellre skjuter fram en sänkning. En styrränta på 5,5 procent är en väldigt hög ränta.

Räntan på den tioåriga statsobligationen faller också elva punkter, till runt 4,55 procent, från cirka 5 procent för ett par veckor sedan.