Källor: Avtal i hamn i bilarbetarstrejk

En av General Motors anställda i anslutning till strejken i Arlington, Texas. Bild: Julio Cortez/AP/TT

Ekonomi (TT-Bloomberg)

Efter sex veckor ser den utdragna bilarbetarstrejken i USA ut att gå mot ett slut. Fordonsjätten General Motors (GM) och det amerikanska bilarbetarfacket UAW har, enligt uppgifter till flera amerikanska medier, nått ett avtal.

Avtalet är det tredje och sista efter att Jeep-tillverkaren Stellantis liksom Ford redan nått överenskommelser med facket. Det är skrivet över 4,5 år, enligt uppgifterna.

Medlemmarna ska rösta om avtalet innan det formellt kan accepteras, men i fallen Stellaris och Ford återvände arbetarna till sina arbetsplatser i samband med att överenskommelsen nåddes.

I GM:s fall innebär överenskommelsen enligt uppgifterna en 25-procentig löneförhöjning, det vill säga densamma som för Fords anställda, men det är ännu oklart om det är några skillnader när det gäller pensionsavtal vilket har varit en av tvistefrågorna.

I tisdags uppgav GM att notan för strejken då uppgick till 800 miljoner dollar, motsvarande 8,9 miljarder kronor, för bolaget.

Strejken inleddes den 15 september och omfattade som mest drygt 45 000 arbetare. Stridsåtgärden är ovanlig i modern tid för UAW, då facket valde att inleda förhandling med samtliga tre tillverkare samtidigt.

Den är också historisk: den 26 september blev Joe Biden första sittande president i USA att besöka en sådan strejk.