DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Källor: Beslut om Natoansökan kan dröja

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild. Bild: Dimitris Papamitsos/AP/TT

Nato (TT)

Godkännandet av Sveriges Natoansökan i det turkiska parlamentet kan dröja till december eller till strax efter nyår. Företrädare för regeringspartiet AKP gör den bedömningen i turkiska medier, rapporterar TV4.

Källor inom AKP uppger enligt tidningen Cumhuriyet att partiet "inte kommer att ha bråttom". Men källorna betonar att det inte handlar om att stoppa ansökan.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan skrev i måndags under Sveriges Natoansökan och lämnade över den till parlamentet. Just nu ligger dokumentet hos landets utrikesutskott.

I dokumentet står det enligt den statliga turkiska nyhetsbyrån Anatolia att Sverige och Finland har varit Natos två närmaste partner, och att länderna har samarbetat nära alliansen innan de ansökte om medlemskap.

"Det är tydligt att Sveriges medlemskap i Nato kommer att vara en prioritering för Europa, inklusive Turkiet", skrev Anatolia tidigare i veckan.

Paul Levin, chef för institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, sade till TT i måndags att processen i parlamentet nu kan gå snabbt – som för Finland – men också dra ut på tiden. Mycket är upp till Erdogan.

– Jag hör olika saker när jag pratar med turkiska experter. Vissa säger att om Erdogan vill att det här ska gå snabbt, så kommer det att gå snabbt. Andra säger att det finns en splittring mellan Erdogan och hans samarbetsparti MHP sedan han sparkade landets inrikesminister, sade Levin.