STORMAKTEN KINA

Kina exportbegränsar viktigt batteriämne

En viktig ingrediens för att tillverka elbilsbatterier är grafit. Nu begränsar Kina exporten av råvaran. Arkivbild. Bild: Jae C. Hong AP/TT

Ekonomi (TT)

Konflikten om tillgång till väsentlig teknik mellan Kina och USA fördjupas. Nu inför Peking exportkontroller för grafit – en råvara som används för att tillverka batterier till elbilar, rapporterar Financial Times.

Exportkontroller kommer att krävas för tre olika sorters grafit. Enligt det kinesiska handelsdepartementet införs åtgärden av "nationella säkerhetsskäl".

Kina är ledande producent av grafit och stod för drygt 65 procent av utbudet under 2022. Andelen i vissa grafitbaserade produkter är nära 100 procent.

Beskedet ses som ytterligare ett steg i den pågående konflikten mellan världens två ekonomiska stormakter, Kina och USA, om tekniktillgång.

USA största importören

Tillsammans med Sydkorea tillhör USA en av de största importörerna av grafitprodukter.

Sedan tidigare har Kina begränsat exporten av de strategiska metallerna gallium och germanium – kritiska för att tillverka halvledare, som i används för att styra processer i allt från datorer och bilar till sjukvårdsutrustning och energisystem.

Kina står för den stora majoriteten, 97 procent av gallium och 64 procent av germanium, som utvinns i världen. Jättelandet är dessutom ledande producent av 20 andra i sammanhanget viktiga råvaror.

Eskalerande konflikt

Åtgärden ledde till att USA valde att begränsa kinesiska företags tillgång till amerikanska molntjänster som använder artificiell intelligens, däribland Amazon och Microsofts tjänster.

USA och Europa har försökt minska sitt beroende av Kina när det gäller tillgång till betydelsefulla metaller. Inom EU nåddes tidigare under våren en uppgörelse om miljardsatsningar för produktion och utveckling. Målet är att EU år 2030 ska stå för 20 procent av världens halvledarkomponenter, mot enbart 9 procent i dagsläget.

Joakim Hugert Lundberg/TT