RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Ras för inflationen väntas

Inflationen ser ut att vara på väg nedåt efter en rekordsnabb höjningssvit av styrräntan från Riksbanken, med Erik Thedéen. Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT

Svensk inflation väntas ta ett tydligt kliv nedåt när Statistiska centralbyrån (SCB) släpper septembersiffrorna på fredag. Experterna är dock inte helt eniga om hur stor nedgången blir.

Riksbanken har sedan maj 2020 höjt styrräntan från noll till 4 procent, med höjningar på åtta räntemöten i rad. Styrräntan är därmed på den högsta nivån sedan oktober 2008.

Marknaden är just nu tudelad när det gäller vad som händer på nästa räntemöte. En del tror det blir en höjning till. Andra räknar med att styrräntan har nått sin topp.

Inflationen – det vill säga konsumentprisökningarna i årstakt – väntas enligt snittprognosen på marknaden ha fallit till 6,3 procent i september, enligt en sammanställning gjord av nyhetsbyrån Bloomberg. Det kan jämföras med augustiinflationen på 7,5 procent.

Rensar man bort effekterna av högre boräntor och tittar på den så kallade KPIF-inflationen – det mått Riksbanken använder när de formulerar sitt inflationsmål på 2 procent – väntas den ha fallit till 3,7 procent i september, från 4,7 procent i augusti.

"Osäkerhet kring matpriser"

Lägre energipriser förklarar mycket av nedgången. Och rensar man bort energipriserna ser det inte riktigt lika muntert ut, om man längtar bort från den utdragna perioden av ovanligt höga prisökningar i den globala inflationschockens spår.

KPIF-inflationen exklusive energi beräknas bara ha sjunkit till 6,7 procent i september, ned från 7,2 procent i augusti, enligt Bloomberg.

Danske Banks ekonomer tror på ännu lite större nedgångar än marknaden i stort. Deras prognos ligger på en KPIF-inflation på 3,5 procent och en kärninflation på 6,5 procent i september.

"Vi förväntar oss stigande priser på alkohol, kläder, möbler, hälsa, bilar, kommunikation, hotell/restauranger och andra varor och tjänster. Dock finns det en betydande osäkerhet när det gäller matpriser och rekreations-/transporttjänster", skriver Danske Bank i ett mejl till TT.

"För livsmedel tror vi att vi kommer få se en marginell nedgång, medan rekreations-/transporttjänster sannolikt kommer att visa ytterligare priskorrigering nedåt från de tidigare extremt höga prisnivåerna i juli", tillägger de.

Snuddar vid inflationsmålet i december

Kollegorna på SEB ligger lite närmare snittprognosen, med en prognos där KPIF-inflationen sjunker till 3,7 procent och kärninflationen till 6,6 procent.

SEB-ekonomerna tycker man ska räkna med "starka baseffekter" från lägre energipriser nu jämfört med ett år bakåt i tiden och tror att dessa effekter kommer fortsätta att snabbt pressa KPIF-inflationen nedåt för att på 2,1 procent snudda vid Riksbankens mål redan i december.

Statistiken kommer efter flera rapporter om oväntat svagt inflationstryck i euroländerna i september.

Riksbanken har i sin senaste prognos sagt att de räknar med en inflation på 6,5 procent i september och att KPIF-inflationen faller till 3,8 procent.

Joakim Goksör/TT