DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

Klockkungen: Schweiz behöver en till storbank

Nick Hayek, vd för Swatch, världens största tillverkare av armbandsur, är kritisk till att Schweiz numera endast har en storbank i landet. Arkivbild. Bild: Anthony Anex/AP/TT

Ekonomi (TT-Bloomberg)

Schweiz är i behov av ytterligare en storbank. Det anser Nick Hayek, vd för Swatch, världens största tillverkare av armbandsur.

Efter att UBS köpte upp rivalen Credit Suisse tidigare i år varnar nu det schweiziska klockföretagets vd för att den bristande konkurrenssituationen inom landets bankväsende kommer att exponera Schweiz för fler utländska långivare.

– Med beslutet att ge upp varumärket Credit Suisse har UBS nu öppnat dörrarna för utländska aktörer. Vi behöver minst två storbanker, säger Hayek till den schweiziska tidningen SonntagsBlick.

Credit Suisse hamnade i en djup kris tidigare under våren och var nära att kollapsa i spåren av bankkrisen i USA, där en så kallad bankrusning uppstod och kunder plockade ut stora summor.

När den främsta rivalen UBS övertog Credit Suisse erhöll storbanken skuldnedskrivningar och likviditetsgarantier på 109 miljarder schweizerfranc, motsvarande 1 257 miljarder kronor, från den schweiziska staten.

Sammanslagningen har mött stor inhemsk kritik från såväl politiker som finansiella företrädare.

Hayek anser i stället att UBS borde ha börsnoterat Credit Suisse och behållit en ägarandel på 30 till 40 procent, för att sedan bett stora schweiziska företag som Swatch, rulltrapps- och hisstillverkaren Schindler och kemijätten EMS-Chemie köpa upp resterande aktieandelar.

Likväl är Hayek av uppfattningen att UBS övertagande av Credit Suisse var den bästa lösningen. Detta eftersom en bank med "svagt ledarskap skulle ha fallit offer för spekulanter", enligt honom.