Londonbörsen nästan störst i Europa igen

Londonbörsen på väg att ta revansch på rivalerna i Paris. Arkivbild Bild: Kirsty Wigglesworth AP/TT

Ekonomi (TT-Bloomberg)

Baksmällan från brexit på finansmarknaden i London börjar dämpas. Londonbörsen är på väg att komma ikapp Parisbörsen och återta tronen som Europas största aktiemarknad.

Paris körde om London när det gäller börsvärdet i fjol. Men de franska lyxaktierna – som LVMH, L'Oreal och Hermes International – som låg bakom tronskiftet har tappat fart ordentligt samtidigt som det i kölvattnet på stigande oljepris bubblar av ökat sug efter energiaktier som Shell Plc på Londonbörsen.

Det samlade värdet på aktierna på Londonbörsen är i nuläget på 2 900 miljarder dollar, enligt Bloombergs beräkningar. Parisbörsens dollarvärde ligger på 2 930 miljarder dollar – ned från fjolårets topp kring 3 500 miljarder.

Londonbörsens problem är dock långt ifrån lösta bara för att man blir nummer ett i Europa igen. Den brittiska ekonomin har stora problem och allt fler brittiska bolag väljer att lista sina aktier i New York.

Totalt beräknas finansmarknaden i London haft ett utflöde på omkring 23 miljarder dollar i år, enligt en beräkning gjord av storbanken Barclays.