BROTTSBEKÄMPNINGEN

Kristersson kopplar in ÖB om gängvåldet

Ulf Kristersson höll ett tal till nationen. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Brott (TT)

Ulf Kristersson (M) har kallat till sig rikspolischefen och överbefälhavaren för att diskutera hur Försvarsmakten kan hjälpa polisen i arbetet mot de kriminella gängen.

Det säger han till i ett tal till nationen på torsdagskvällen.

Försvaret är inte främmande för att bistå polisen i arbetet mot gängkriminalitet, säger överbefälhavare (ÖB) Micael Bydén i en intervju med Dagens Nyheter. Han är också redo att diskutera förbudet mot att använda militärt våld mot enskilda.

Under torsdagen hade Bydén telefonkontakt med rikspolischef Anders Thornberg. Han har också talat med chefen för operationsledningen i Försvarsmakten om hur man skulle kunna bistå polisen.

– Rikspolischefen har lämnat in ett underlag till regeringen redan för ett antal år sedan, där det tydligaste exemplet handlar om skydd och bevakning, enkla uppgifter för att frigöra resurser för polisen, säger Bydén till DN.

Militärpolisens befogenheter

ÖB kan tänka också tänka sig att utöka militärpolisens befogenheter och se över den förordning som säger att Försvarsmaktens personal "inte får användas i situationer där det finns risk för att den kan komma att bruka tvång eller våld mot enskilda".

– Vi har ju personal som har utbildning till polisman och polismans rättigheter. Militärpoliserna kan det här.

Statsministern nämnde i talet bland annat flera av de fall där personer utan gängkoppling dödats i felskjutningar, och säger att det just nu är en "svår tid för Sverige".

– Nu drabbas allt fler barn och unga människor av det grova våldet. Sverige har aldrig förr sett något liknande, inget annat land i Europa ser någonting liknande, säger han.

Dödligaste månaden

September har varit den dödligaste månaden – sett till skjutvapenvåld – på nära fyra år i landet. Totalt har elva personer skjutits ihjäl, och under det senaste dygnet har tre personer dödats i våldsdåd i Stockholm och Uppsala.

– Vi ska jaga gängen och vi ska besegra gängen. Vi ska ställa dem inför domstol, är de svenska medborgare ska de låsas in på mycket långa fängelsestraff. Är de utländska medborgare ska de dessutom utvisas.

Kristersson säger att nuvarande svensk lagstiftning inte är utformad för "gängkrig och barnsoldater", och att han vill att riksdagspartierna "samlas" och hittar åtgärder.

– Det är politiskt naivitet och aningslös som har fört oss hit. Det är en ansvarslös invandringspolitik och en misslyckad integration som har fört oss hit, säger han.