DEN SVENSKA INDUSTRIN

ABB storsatsar på robotar i Västerås

ABB satsar 3,1 miljarder på nytt robotcenter i Västerås, berättar koncernchefen Björn Rosengren på en presskonferens. Bild: Joakim Goksör/TT

Ekonomi (TT)

Svensk-schweiziska ABB investerar över tre miljarder på ett nytt europeiskt nav för robotik i Västerås.

Med solpaneler på taket och AI-robotar i fabriken är siktet inställt på att det koldioxidneutrala robotcentret ska öppna dörrarna 2026.

Börsen verkar inte imponerad. ABB-aktien – en av årets tunga börsvinnare – sjunker drygt 2,5 procent efter beskedet och kurslyftet sedan årsskiftet krymper därmed ihop till drygt 26 procent.

ABB har i närtid gjort liknande satsningar på robotcenter i Nordamerika och Asien. När det nu var dags för Europa att få ett eget robotcenter – i linje med ABB:s strategi om att producera lokalt för den lokala marknaden – föll valet på Västerås.

– Vi tittar alltid på alternativ. Men vi tror ju väldigt mycket på att man ska bygga på det man har. Vi har ju så mycket kompetens, som jobbat i 50 år med att bygga robotar. Det här är ju väl ingrott i Västerås och Sverige, säger koncernchefen Björn Rosengren.

Säkert fler anställda

Inför satsningen har ABB 1 300 anställda inom robotverksamheten i Västerås.

TT: Blir det fler nu eller kommer era robotar att ta över?

– Det här är ju en tillväxthistoria. Det är därför vi gör det. Vi behöver mer kapacitet, så det kommer säkert bli fler anställda, säger Björn Rosengren.

– Men det första är inte att vi gör någon stor anställning. Vi kommer använda de anställda vi har i dag och så kommer vi använda ny teknologi också, för att göra produktionsenheterna mer effektiva, tillägger han.

Bygget, som enligt planen ska påbörjas tidigt 2024, ska utöver en fabrik för robottillverkning även husera kontor, ett center för forskning och utveckling, ett center för kundupplevelser och ett utbildningscenter.

Taket på anläggningen förses med solpaneler, som ska stå för 55 procent av hela det så kallade campusets energiförbrukning, vilket gör verksamheten koldioxidneutral.

Några tillstånd för bygget eller kontrakt med entreprenörer kan ABB inte visa upp ännu.

– Saker och ting håller på. Men det är inte klart än, säger Björn Rosengren.

– Det här är ett område som ligger inne på Finnslätten, så det är inom våra trakter. Så vi känner oss ganska övertygade om att det här kommer att gå väldigt fort när det gäller att få alla tillstånden, tillägger han.

Enligt Björn Rosengren finns det inga stöd från svenska staten, skattelättnader eller EU-stöd med som motiv för investeringen, som görs ur ett rent affärsstrategiskt syfte av ABB.

"Vi måste bli mer regionala"

Exakt var bygget ska ske är ännu inte offentliggjort, men det kommer att bli i närheten av befintliga ABB-anläggningar i Västerås.

En förklaring till att varje region i världsekonomin nu får ett eget robotcenter inom ABB-koncernen är den allt mer spända geopolitiska situationen globalt, enligt Rosengren.

– Globaliseringen gjorde att vi skickade mer fram och tillbaka och lade produktion i Asien i stället för Europa. Men på grund av den geopolitiska situationen, som den ser ut i dag, flyttar vi från det. Vi måste bli mer regionala och vi måste se till att kan försörja oss själva inom de här områdena, säger han.

Joakim Goksör/TT

"Vi måste bli mer regionala och vi måste se till att kan försörja oss själva inom de här områdena", säger ABB:s koncernchef om satsningen på 3,1 miljarder på ett nytt europeiskt robotcenter i Västerås. Bild: Joakim Goksör/TT

Fakta

ABB satsar 280 miljoner dollar (3,1 miljarder kronor) på ett nytt europeiskt nav för robotik i Västerås. Satsningen följer på motsvarande satsningar i Nordamerika och Asien och är en del av en regionalisering av koncernens produktionsapparat.

Konkret ska ABB bygga vad som kallas ett integrerat Robotics Campus på 65 000 kvadratmeter. Detta ska ersätta befintliga anläggningar i Västerås och samla tillverkning, forskning, utveckling, kundupplevelser och utbildningsverksamhet under samma tak.

Campuset ska enligt planen invigas 2026 och öka produktionskapaciteten med 50 procent. Syftet är att förbättra ABB:s förmåga att möta den växande efterfrågan på flexibla automations- och robotiklösningar nära sina europeiska kunder.