DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Kronan hissar svensk inflation i EU-topp

Svensk inflation i EU-toppen. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Ekonomi (TT)

Svagaste valutan och högsta inflationen. Riktigt så illa är det inte, men nästan, när svensk ekonomi jämförs med övriga Europa.

I Danmark har inflationen fallit till strax över två procent. I Sverige väntas den ligga kvar på nästan åtta procent.

På måndagsmorgonen kom nya siffror från våra västra grannländer. Prisökningstakten på årsbasis, inflationen, låg i Danmark på 2,4 procent i augusti. I Norge var motsvarande siffra 4,8 procent.

Svensk inflationsstatistik kommer på torsdag. Enligt den samlade ekonomkåren spås prisökningstakten ligga på 7,7 procent, ner från 9,3 procent i juli, enligt Bloombergs sammanställning.

Men även om det går åt rätt håll, svensk inflation ligger nästan högst i Europa, åtminstone om man jämför med alla länder som har euron som valuta. Bara Slovakien och Kroatien har högre, enligt EU:s statistikorgan Eurostats mycket preliminära augustistatistik.

Spår stor nedgång i höst

En viktig orsak, som de flesta ekonomer pekar på, är kronans försvagning vilket gör importen av varor dyrare för såväl företag som konsumenter.

– Vi får ganska mycket importerad inflation, säger Robert Bergqvist, senior ekonom på SEB.

Sen finns en hel del säsongmässiga faktorer, som att dyrare semesterresor dragit upp inflationen under sommaren, och att det slår tydligare i Sverige, enligt Bergqvist.

– Jag hoppas och tror att den svenska inflationen går ner tydligt under hösten, säger han.

Sen får de skuldtyngda hushållens räntekostnader snabbare påverkan på inflationen i Sverige än i många andra länder, eftersom svenskar i större utsträckning har rörliga bolåneräntor. Så lite beroende på vilket inflationsmått man tittar på så är skillnaderna mindre mot andra länder.

Den svenska inflationen, rensat för ränteeffekter (KPIF), bedöms ha fallit till 4,9 procent i augusti.

Olle Lindström/TT

Fakta

Inflationen i några av de större euroländerna, i augusti (preliminära EU-harmoniserade siffror):

Tyskland, 6,4 procent

Frankrike, 5,7

Italien, 5,5

Spanien, 2,4

Nederländerna, 3,4

Källa: Eurostat