DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Inbromsning i tjänstesektorn

Så är läget i tjänstebranscherna, enligt inköpschefsindex. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

De svenska tjänstebranscherna tappar tempo, visar nya siffror. Samtidigt är pristrycket tilltagande.

Inköpschefsindex i tjänstesektorn sjönk till 49,0 i augusti jämfört med 53,4 i juli, enligt de månatliga mätningarna från Swedbank och inköpschefsorganisationen Silf.

Delindexet för leverantörernas priser på insatsvaror steg kraftigt.

"Det innebär att pristrycket i tjänstesektorn tilltog ytterligare i augusti där sommarens kronförsvagning troligen är en bidragande faktor", säger Jörgen Kennemar, ekonom på Swedbank, i ett skriftligt uttalande.

Ett index under 50 indikerar fallande aktivitet i sektorn.

Kennemar pekar på effekterna av ett minskat bostadsbyggande och hushållens sämre köpkraft som en viktig orsak till den trögare tjänstesektorn.

Det samlade indexet för både tillverkningsindustrin och tjänstesektorn föll från 51,9 i juli till 48,1 i augusti.

”Det är tydligt att uppgången under juli var en chimär och tjänsteproduktionen faller långsamt men stadigt och har gjort det sedan början av året”, säger Patrick Joyce, chefsekonom på tjänsteföretagens organisation Almega”, i ett pressmeddelande.

”Fallande orderingång och allt tunnare orderböcker innebär tyvärr att nedgången kommer att fortsätta under hösten. Tjänstesektorn dras ned av fallande aktivitet i industrin och byggsektorn och minskad konsumtion hos hushållen”, säger Patrick Joyce.