Frågetecken när Brics möts i Sydafrika

Sydafrikas president Cyril Ramaphosa är värd för mötet med Bricsländernas ledare och representanter. Arkivbild. Bild: Denis Farrell/AP/TT

Brics (TT)

Förväntningarna sägs vara stora vid det uppmärksammade toppmötet med länderna som ingår i Brics.

De fem länderna hoppas till exempel bana väg för ett alternativ till den amerikanska dollarn som handelsvaluta.

Men få tror att de lyckas.

Ledare för några av världens folkrikaste länder samlas för ett toppmöte i Johannesburg som inleds på tisdagen.

"Sydafrikas mål med internationella relationer är att söka utökat samarbete, säkra större handelsmöjligheter och större investeringar", skriver Sydafrikas president Cyril Ramaphosa på X (tidigare Twitter) inför mötet.

Ramaphosa hoppas också på att mötet ska "befästa fred och demokrati".

Nya medlemsländer

Kina, Indien, Brasilien och Ryssland vill återfå styrka i den så kallade Bricsgruppen tillsammans med värdlandet Sydafrika.

De fem länderna ska bland annat diskutera möjligheten om en handelsvaluta som ska konkurrera med den amerikanska dollarn. Länderna ska också överväga om Brics, uppkallad efter initialerna i medlemsländerna, ska utökas. Ett 40-tal länder visar intresse.

Samlingen, officiellt den 15:e i ordningen, är ett försök att återuppliva samarbetet som inleddes 2009 men som gjort få avtryck det senaste decenniet.

Kinas ledare Xi Jinping reste till Sydafrika på måndagen, liksom Indiens premiärminister Narendra Modi och Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silva.

Putin uteblir

Ryssland däremot representeras av utrikesminister Sergej Lavrov. President Vladimir Putin deltar via video, då han inte kan resa till Sydafrika på grund av den internationella efterlysningen utfärdad av Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag.

Mötet mellan länderna, som tillsammans är hem för omkring 42 procent av jordens befolkning, är tänkt att visa på en ny geopolitisk kraft i världspolitiken.

Men den stora frågan inför mötet är om de fem länderna – tre demokratier och två autokratier – kan samlas i en gemensam ekonomisk och politisk plattform.

Mötet pågår i två dagar.