KLIMATOMSTÄLLNINGEN

USA och Kina återupptar klimatsamtal

USA:s särskilda sändebud för klimatfrågor, John Kerry. Arkivbild. Bild: Hiro Komae/AP/TT

USA (TT-AFP)

USA:s särskilda sändebud för klimatfrågor, John Kerry, reser till Kina på söndag. Förhoppningen är att öka samarbetet för att tackla klimatkrisen, enligt det amerikanska utrikesdepartementet.

Besöket, som genomförs 16–19 juli, görs enligt en tidigare överenskommelse om att återuppta klimatsamtalen mellan länderna, enligt Peking.

De två sidorna ska ha ett "djupgående utbyte av synpunkter på samarbete för att hantera klimatförändringar", skriver det kinesiska miljödepartementet i ett uttalande.

Ambitionen är att arbeta för att klimattoppmötet i Dubai i slutet av november, COP28, ska bli framgångsrikt, skriver det amerikanska utrikesdepartementet.

Besöket sker efter det att USA:s finansminister Janet Yellen besökt Peking i förra veckan.

– Klimatförändringarna är överst på listan över globala utmaningar, och USA och Kina måste samarbeta för att ta itu med detta existentiella hot, sade Yellen under ett rundabordssamtal med experter i Kina.

I juni gjorde även USA:s utrikesminister Antony Blinken ett besök i Kina, där han träffade Kinas president Xi Jinping. Mötet sågs av de båda länderna som en framgång i de frostiga förbindelserna.

Kina meddelade förra året att man avbröt klimatsamtalen med USA efter att dåvarande talmannen för representanthuset, Nancy Pelosi, besökt Taiwan.