ENERGIPRISERNA

Höstens elprisprognos: Radikal förbättring

Det är ingen idé att oroa sig över elpriset till hösten i nuläget, enligt elprisanalytiker Johan Sigvardsson. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Inrikes (TT)

Välfyllda vattenmagasin i Sverige och gasdepåer i Europa gör att höstens förväntade elpris ligger lågt.

– Alla förutsättningar som var usla för ett år sedan har förbättrats radikalt, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på elhandelsbolaget Bixia.

Efter en torr inledning av sommaren befarade många att höstens elpris skulle sticka iväg. Sedan kom regnet och fyllde på vattenkraftens magasin.

– För stunden ser det väldigt kontrollerat ut. Vi har fått bättre magasinsnivåer för vattenkraften både i Sverige och Norge och gasdepåerna i Europa är väldigt, väldigt välfyllda, säger Johan Sigvardsson.

Elpriset ser ut att hålla sig stabilt på den europeiska marknaden till hösten. Prognosen för oktober är 76 öre per kilowattimme (kWh).

– Det är betydligt lägre än vad man trodde för bara en månad sen, men börjar det bli tre, fyra torra veckor så kommer priset börja sticka uppåt igen.

Trots att relativt lågt pris under våren och sommaren hushåller fortfarande svenskarna med elen. Förbrukningen ligger mellan fem till tio procent under normalförbrukning för årstiden.

– Det är ganska mycket sett till energibesparing, säger Johan Sigvardsson.