450 miljarder satsas på bredband i USA

President Joe Biden i samband med dagens presskonferens. Bild: Evan Vucci/AP/TT

Ekonomi (TT-Bloomberg)

Alla amerikanska hushåll ska ha tillgång till höghastighetsbredband från och med 2030, utlovar nu president Joe Biden. USA:s infrastruktursatsning kommer dock att kosta, nämligen nästan motsvarande 450 miljarder svenska kronor.

Initiativet presenterades av Biden själv vid en presskonferens i Vita huset och ses som en del av de ekonomiska satsningar som Biden-administrationen nu gör inför valet 2024.

– De här investeringarna kommer att hjälpa alla amerikaner. Vi kommer inte att lämna någon bakom oss, sade Biden.

Från Vita husets sida dras också paralleller till den satsning som gjordes under 30-talet under dåvarande president Franklin D. Roosevelt för att ge alla amerikaner tillgång till elektricitet.

Varje delstat garanteras i satsningen 100 miljoner dollar medan 19 delstater ska få mer än en miljard dollar. Allra mest ges till Texas som tilldelas 3,3 miljarder dollar, motsvarande 35 miljarder svenska kronor.

– Att ge alla i USA tillgång till en tillförlitlig och snabb bredbandslösning är ett djärvt mål, särskilt för en nation som är så geografiskt olikt som vårt, sade Biden.

Utmaningarna är dock inte bara kopplat till geografi och stora avstånd. Nyhetsbyrån Bloomberg skriver att den nuvarande komponentbristen kan ställa till problem.

Ungefär 8,5 miljoner hushåll bedöms i nuläget ha uppkopplingsmöjligheter som understiger den standard som regeringen satt upp när det gäller laddningshastighet.