KRIGET I UKRAINA

Rysskopplingar får Liseberg att pausa Marabou-inköp

Liseberg i Göteborg. Bild: Fredrik Sandberg / TT

Ekonomi (TT)

Liseberg pausar alla inköp från Maraboutillverkaren Mondelez. Beskedet kommer bara dagar efter att nöjesparken tidigare i veckan valt att fortsätta sitt samarbete med livsmedelsjätten.

I ett pressmeddelande på onsdagen skriver Liseberg att Mondelez affärsmässiga koppling till Ryssland diskuterats intensivt den senaste tiden.

Frågan ska även tas upp av styrelsen på ett möte i senare i veckan.

"Frågan om Mondelez kopplingar till Ryssland är komplex, men berör också många djupt, det har vi stor respekt för. Jag är övertygad om att styrelsen kommer fatta rätt beslut, på rätt underlag och i rätt ordning på fredag", säger Lisebergs styrelseordförande Kurt Eliasson i en kommentar.

Så sent som i måndags, på ett extrainsatt möte, valde styrelsen att fortsätta sitt samarbete med Marabou, ett beslut som mottog hård kritik i sociala medier.

Nu låter det annorlunda. Och Liseberg är inte ensamt om bojkotten efter att Mondelez svartlistats av Ukraina. Varumärken som Marabou, Oboy och Philadelphia ratas bland annat av Försvarsmakten, Stena Line, SAS, SJ och olika matbutiker.