DET SVENSKA FÖRETAGSKLIMATET

Skellefteå faller i mätning – näringslivet efterfrågar bättre infrastruktur

Skellefteå har vuxit snabbt, inte minst med Northvolts batterifabrik. Men kommunen faller nu när företagsklimatet mäts. Bild: Axel Hilleskog/SvD/TT

Skellefteå faller i Svenskt Näringslivs årliga mätning av företagsklimatet. Näringslivet efterfrågar bostäder och bättre infrastruktur. ”Jag ser med stor oro på utvecklingen”, säger oppositionsrådet Andreas Löwenhöök till Folkbladet.

Det samlade omdömet om Skellefteås företagsklimat i Svenskt Näringslivs årliga mätning hamnar på 3,08 vilket är en nedgång från 3,34 i fjol. Jämförelsevis är riksgenomsnittet 3,46.

Staden växer snabbt, vilket gjort framkomligheten på gator och vägar utmanande, konstaterar tidningen.

– Vi är mitt i en samhällsomvandling. Det innebär utmaningar för hela samhället, säger kommunalrådet Lorents Burman till Folkbladet.

Näringslivet efterfrågar bland annat bättre infrastruktur och fler bostäder. De önskar också bättre dialog med Skellefteå kommun.

– Företagen pekar på att de viktigaste prioriteringarna borde vara det lokala vägnätet och fler bostäder vilket är frågor som kommunen och bostadsaktörerna arbetar intensivt med. Behovet av dialog blir också större när saker sker och förändras i mycket snabb takt, så jag förstår prioriteringen bland de som svarat, säger näringslivschefen Anja Palm, till Folkbladet.

Att staden rasat i rankningen upprör moderaten och oppositionsrådet Andreas Löwenhöök.

– Jag ser med stor oro på utvecklingen. De små och medelstora företagens omdöme på företagsklimatet i Skellefteå är lågt, vilket står i skarp kontrast till kommunens tillväxtambitioner, Detta är ett underkännande av den politiska majoritetens förda politik, säger han till Folkbladet.

Folkbladet: ”Växtvärken i Skellefteå märks i skrala omdömen från det lokala näringslivet”