KRIGET I UKRAINA

Tiotusentals evakueras från vattenmassorna

Satellitbild över kraftverksdammen Kachovka, där vattnet forsar fram. Bild: Planet Labs PBC via AP/TT

Ukraina (TT-AP-AFP)

Vattnet från den förstörda kraftverksdammen Kachovka i södra Ukraina har översvämmat 24 samhällen. Omvärlden reagerar kraftigt på förstörelsen som försätter tusentals civila liv i fara.

Ukraina anklagar Ryssland för att ligga bakom sprängningen av kraftverksdammen Kachovka i Chersonregionen, där filmklipp visar att vatten forsar fram.

Själva vattenkraftverket uppges vara förstört och flera byar "helt eller delvis" översvämmade. Ukrainas inrikesminister Igor Klymenko säger att 24 samhällen har svämmats över.

17 000 personer hade under eftermiddagen evakuerats, och många fler riskerar att få lämna sina hem.

– Över 40 000 människor är i fara att bli översvämmade, säger Ukrainas riksåklagare Andrij Kostin och lägger till att ytterligare 25 000 borde evakueras från områden ockuperade av Ryssland, på floden Dneprs östra sida.

Polis och räddningstjänst i Chersonregionen uppmanar boende i riskområden längs Dnepr att stänga av alla elektriska apparater, ta med sig dokument och det nödvändigaste samt ta hand om "nära och kära och husdjur" – och lämna sina hem.

FN:s internationella atomenergiorgan (IAEA) twittrar att experter övervakar situationen men att det i nuläget inte finns någon omedelbar säkerhetsrisk vid kärnkraftverket Zaporizjzja, som kyls med vatten från dammens vattenreservoar. Kärnkraftverket ligger uppströms från dammen, vid floden Dnepr.

"Krigsbrott"

Förstörelsen av kraftverksdammen fördöms av omvärlden.

"Detta visar på en ny nivå av förstörelse av ukrainsk kritisk civil infrastruktur”, skriver utrikesminister Tobias Billström i en kommentar till Dagens Nyheter.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg skriver på Twitter att "förstörelsen utsätter tusentals civila för stora risker och orsakar allvarlig miljöförstöring. En förfärlig handling som åter demonstrerar brutaliteten i Rysslands krig i Ukraina".

EU:s rådsordförande Charles Michel kallar förstörelsen för ett krigsbrott.

"Förstörelsen av civil infrastruktur kvalificerar sig helt klart som krigsbrott och vi kommer att hålla Ryssland och dess företrädare ansvariga", skriver han på Twitter.

Ödesdigra konsekvenser

Vad som ligger bakom skadorna är inte fastställt. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uppger i sociala medier att Ryssland genomfört en sprängning inuti anläggningen strax före klockan tre på natten lokal tid.

"Världen måste reagera", skriver han.

Kreml hävdar att det rör sig om sabotage från ukrainskt håll.

– Vi kan redan otvetydigt slå fast att det var medvetet sabotage från den ukrainska sidan. Ett av målen var att strypa Krims tillgång till vatten, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov.

Ukraina och Ryssland har tidigare anklagat varandra för att attackera dammen. I höstas sade Zelenskyj att Ryssland skulle förstöra dammen för att orsaka översvämningar.

Zelenskyj har kallat till ett krismöte med anledning av explosionen.

– Det här brottet är ett enormt hot och kommer att få ödesdigra konsekvenser för människors liv och miljön, sade Zelenskyj i ett möte med Vatikanens sändebud, kardinalen Matteo Zuppi, som befinner sig i Kiev.

Vatten forsar ut från den förstörda dammen i Kachovka i södra Ukraina. Bilden är tagen från en video som släppts av Ukrainas presidentkansli. Bild: Ukrainas presidentkansli/AP/TT
En kvinna i Cherson vadar fram på en gata i hemstaden. Bild: Evgeniy Maloletka/AP/TT