STORMAKTEN KINA

Riktade stödåtgärder på gång i Kina

Fastighetssektorn och tillverkningsindustrin i Kina är på väg att få riktade stödåtgärder från regeringen. Arkivbild Bild: Eugene Hoshiko AP/TT

Ekonomi (TT-Bloomberg)

Kinas regering planerar riktade stödåtgärder, som skattelättnader, till fastighetssektorn och tillverkningsindustrin. Uppgifterna kommer sedan inköpschefsindex visar att Kinas ekonomi bromsar in oväntat mycket efter det lyft som kom när pandemirestriktionerna slopades i slutet av 2022.

Stödåtgärderna innebär troligen att bredare stimulanser från penning- eller finanspolitiken tills vidare inte blir av, enligt bedömare.

Marknaden fick en föraning om vad som är på gång redan i fredags. Då presenterade regeringen i Peking ett begränsat stödpaket för att stimulera efterfrågan på eldrivna bilar, med hjälp av skattelättnader. Reaktionen hittills är dock begränsad.

Den kinesiska valutan, yuanen, rör sig inte nämnvärt mot andra världsvalutor, medan börserna i Shanghai och Shenzhen inte hänger på andra Asienbörser uppåt i måndagens handel. Kinesiska fastighetsaktier pressas nedåt då analytiker stämplat de åtgärder som nu är på gång som mer begränsade än väntat.

Priset på järnmalm på terminsmarknaden i Singapore lyfter dock för fjärde dagen i rad.

– Mer stimulansåtgärder behövs för att stabilisera ekonomin. Givet den svaga datan för april och maj väntar jag mig åtgärder de kommande veckorna, inklusive en räntesänkning, ökade infrastrukturinvesteringar och mjukare villkor för fastighetsmarknaden, säger Larry Hu, chefsekonom för Kina på den australiska investmentbanken Macquarie Group.