DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Massivt folkligt stöd för Nato

Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson Håkan Svenneling får inse att två av tre svenskar tycker att det är bra idé att landet blir medlem i Nato. Arkivbild. Bild: Christine Olsson/TT

Stödet för att Sverige ska bli medlem i Nato har bred folklig förankring, enligt en ny undersökning från SvD/Sifo som visar att 67 procent gillar ett svenskt medlemskap. På drygt ett år har stödet ökat med 20 procentenheter, skriver Svenska Dagbladet.

Som enda parti har Vänsterpartiet sympatisörer som till största del säger nej till Nato. Drygt hälften är emot ett medlemskap, men andelen förespråkare ökar något.

– Partiets uppfattning kommer med all sannolikhet under lång tid framöver vara emot ett Nato-medlemskap, men samtidigt behöver man se realiteten att vi kommer att gå med, säger Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson Håkan Svenneling till SvD.

Även Sverigedemokratiska väljare har blivit betydligt mer positiva till ett medlemskap.

I nästan alla grupper ökar Natostödet. Bland män är det klart större än hos kvinnor, vilket Sifo förklarar med att intresset för försvarsfrågor generellt är högre hos män.

De mest Natopositiva väljarna återfinns hos Liberalerna, enligt SvD/Sifo.