USA:S EKONOMI

Fed oenig om fler räntehöjningar krävs

Jerome Powell, ordförande för USA:s centralbank. Arkivbild. Bild: Carolyn Kaster/AP/TT

Ekonomi (TT)

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve (Fed) kan komma att höja styrräntan ytterligare. Men bankens direktion är oenig om huruvida fler höjningar är nödvändiga för att tackla inflationen.

Det framgår av protokollet från bankens möte i början av maj, rapporterar Bloomberg.

Fed höjde styrräntan med 0,25 procentenheter till intervallet 5,00–5,25 vid mötet den 2 och 3 maj. Höjningen, som var den tionde i rad sedan i mars i fjol, skickade upp styrräntan till den högsta nivån sedan augusti 2007.

Enligt mötesprotokollet ser "några" av ledamöterna det som motiverat med ytterligare ränteskärpningar, medan "flera" noterar en inbromsad tillväxt och anser att det kan vara dags att sluta med höjningarna.

Fed betonar också i protokollet att det är "avgörande" att kongressen kan enas om en höjning av USA:s skuldtak för att inte riskera att skada "det finansiella systemet".

Centralbanken upprepar även sin prognos om en mild lågkonjunktur senare i år.

Fed verkar enligt CNBC nu gå mot en mer datadriven strategi, där en rad ekonomiska faktorer ska beaktas för hur den fortsatta räntebanan ska se ut. Ett antal av ledamöterna ser enligt protokollet ett behov av att hålla alternativen öppna inför nästa räntemöte.