USA:S EKONOMI

Skuldkris i USA – Biden omvärderar Asienresa

USA:s president Joe Biden håller möte i Ovala rummet med representanthusets republikanske ledare Kevin McCarthy, längst till vänster, vicepresident Kamala Harris och senatens ledare, demokraten Chuck Schumer, längst till höger. Ämnet är USA:s skuldtak. Bild: Evan Vucci/AP/TT

USA (TT-AFP)

USA:s president Joe Biden kommer som planerat resa till Japan på onsdagen för att delta i G7-toppmötet – men håller just nu på och "omvärderar" resten av sin resa, meddelar Vita huset.

Anledningen är att USA riskerar gå in i en finanspolitisk kris om inte landets skuldtak höjs, och förhandlingarna i frågan med Republikanerna går in i en ny kritisk fas de kommande dagarna.

Redan under tisdagen håller Biden och representanthusets republikanska talman Kevin McCarthy ett möte och där man förhandlar om hur skuldtaket ska kunna höjas – så att regeringen inte står utan pengar.

Även vicepresident Kamala Harris och senatens demokratiske ledare Chuck Schumer deltar i mötet som inleddes i Ovala rummet i Vita huset. Ytterligare ett antal ministrar, höga politiker och tjänstemän deltar i överläggningarna.

– Vi ska just börja, sade Biden i en kort kommentar innan samtalen började på allvar.

Mötet är det andra i sin ordning och Biden har hittills förhållit sig optimistisk och räknar med att förhandlingarna ska gå i mål före deadline den 1 juni. Men Kevin McCarthy har varit mer pessimistisk och öppet sagt att förhandlingarna går mycket trögt.

USA:s finansdepartementet har varnat för "katastrofala" konsekvenser om USA inte skulle kunna betala sina räkningar, vilket bland annat skulle göra landet oförmöget att betala ut lön till offentliganställda och sannolikt utlösa ränteuppgång – vilket också skulle skaka om finansmarknader världen över.

Meningen var att Biden efter mötet med rikemansklubben G7 i Hiroshima skulle åka vidare till Papua Nya Guinea och Australien.