SVERIGES ENTREPRENÖRER

Deras gin fick Systembolaget att krascha

Bild: Mostphotos

Entreprenörerna Anna och Calle Wikner bytte karriärbana och startade Stockholms första spritdestilleri på 40 år. Nu rusar kunderna efter flaskor vilket har fått Systembolagets hemsida att krascha, skriver SvD Näringsliv.

Den tändande gnistan var parets beslut flytta till Vancouver på Kanadas västkust, där det redan fanns en väletablerad scen med mikrobryggerier.

Med ett redan starkt intresse för Gin, besökte Anna och Calle Wikner destillerier och tog in allt som gick att veta om gin. De började också experimentera själva, plockade bär, kryddade, destillerade och smakade av hemma i köket. Lite senare registrerade paret varumärket Stockholms Bränneri, beställde en 350-literspanna och jobbade kvällar och helger för att slipa på sin produkt.

Efter lanseringen 2016 sålde de första 1000 flaskorna slut på ett dygn. På den banan har det fortsatt. Söktrycket har varit så stort att det fått Systembolagets hemsida att krascha.

– Systembolaget har fått ändra sina processer online. Vid några av våra släpp har deras sidor kraschat, vilket de inte har varit med om förr, säger Anna Wikner.

Stockholms Bränneri är verksamt i 17 länder varav USA är den största exportmarknaden. Bolaget har inga lån och har varit lönsamt i två år.

Stockholms Bränneri har också blivit ett väletablerat varumärke för handsprit under pandemin.

– Folk sa, ”jaha, det är ju ni som tillverkar handsprit”. Då fick man förklara att, jo, men vi producerar primärt gin, säger Calle Wikner.

SvD Näringsliv: Deras gin kraschade Systembolaget