ELEKTRIFIERINGEN

Ny fabrik ska ge 1 900 nya jobb i Timrå

Kinesiska PTL, underleverantör till den svenska batteritillverkaren Northvolt, planerar stor etablering i Torsboda norr om Timrå. Arkivbild. Bild: Axel Hilleskog/SvD/TT

Ekonomi (TT)

Det kinesiska energiteknikbolaget Shanghai Putailai (PTL) planerar en ny fabrik i Torsboda industripark utanför Timrå. Mångmiljardsatsningen ska ge 1 900 nya arbetstillfällen.

Totalt planeras investeringar på mer än 13 miljarder kronor för att bygga upp fabriken, vars produktionskapacitet ska uppgå till 50 000 ton material inledningsvis.

Om alla tillstånd kommer på plats ska fabriken kunna producera så kallat anodmaterial till den svenska batteritillverkaren Northvolts batterier 2025-2026.

Anläggningen blir PTL:s första i EU och blir en viktig pusselbit för Northvolts batteriproduktion, som därmed får en fjärde asiatisk underleverantör med produktion i Sverige – vilket säkrar produktion på fossilfri energi och andra viktiga mål som Northvolt har satt upp.

Den halvstatliga organisationen Business Sweden har tillsammans med berörda kommuner varit delaktiga i dialogen inför beslutet att satsa på fabriken.

Northvolts vice vd Alexander Streif skriver i ett uttalande att han hoppas att PTL-fabriken i Torsboda inte bara ska säkra tillgången till anodmaterial med ett lägre koldioxidavtryck, utan att satsningen också ska locka till sig fler aktörer i branschen till Sverige.