DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

JM: Riksbanken bör vara mycket varsam nu

JM har släppt delårssiffror. Arkivbild. Bild: Caisa Rasmussen/TT

Ekonomi (TT)

Bostadsbyggarbranschen har tvärbromsat och bostadsutvecklaren JM får varsla 200 medarbetare. Vd:n Johan Skoglund har ett tydligt budskap till Riksbanken:

— Man bör vara mycket varsam och försiktig från och med nu och framåt, säger han om framtida räntehöjningar.

Under gårdagen kom det förväntade beskedet från Riksbanken att man höjer styrräntan med ytterligare 0,5 procentenheter till 3,5 procent. Samtidigt kom också JM med varselbeskedet som förklaras av en betydligt lägre produktionsvolym utifrån de nya utmaningarna med stigande räntor och hög inflation.

Dagens delårssiffror visar också svart och vitt hur pass tuff situationen är:

Antalet sålda bostäder minskade till 479 under kvartalet jämfört med 995 samma period 2022.

Antalet produktionsstarter var omkring en fjärdedel, 214, jämfört med 808.

Vd:n Johan Skoglund med 37 år inom JM drar paralleller till 2002--03 och finanskrisen 2008—09.

– Det är väl på samma nivå med snabba förändringar inom konjunkturen. Det som särskiljer den här gången är att det har varit en avvaktande marknad under en längre tid. Då vände marknaden efter sex månader, nu har det varit avvaktande under ett års tid, säger han till TT.

Viss återhämtning

JM som är verksamt i Norden ser skillnader. Medan priserna i Norge faktiskt stigit som effekt av politiska åtgärder gällande lånemöjligheter är det allra mest avvaktande i Finland medan det faktiskt skett en viss återhämtning för svensk del.

Det tror Johan Skoglund hänger samman med att kunder nu ändå gör bedömningen att de flesta räntehöjningar är förbi. Dock uttrycker han oro för om Riksbanken skulle fortsätta med omfattande räntehöjningar.

– Än så länge tycker jag inte det, svarar han på frågan om Riksbanken hittills tagit i för mycket.

— Däremot ska man vara mycket varsam och försiktig från och med nu och framåt så att inte kunderna får för höga kostnader. Då kan lågkonjunkturen förstärkas.

– Fortsätter Riksbanken vara aggressiv och höja styrräntan för snabbt och kraftigt så kommer även företag att drabbas och få minskad försäljning med ökat antal varsel som konsekvens.

Mindre sug för mindre lägenheter

Framförallt handlar det nu om förstagångsköpare och därmed också mindre lägenheter som påverkats av de nya marknadsförutsättningarna. I exempelvis Stockholm ser man en fortsatt minskad försäljning och minskade marginaler.

TT: I vilken omfattning tvingas kunder att dra sig ur planerade bostadsköp?

– Just nu ingen större omfattning. Detta därför att de projekt som vi släpper på marknaden har högre månadsavgift och högre ekonomiska planer och man vet vad man köper. När det gäller objekt som vi släppte för ett år sedan har vi fått ändra de ekonomiska planerna och där har det blivit en förändrad boendekostnad.

Tobias Österberg/TT