DEN SVENSKA INTEGRATIONEN

Frederiksen gläds över det svenska skiftet

Statsminister Ulf Kristersson på en presskonferens tilllsammans med Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S). Bild: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/TT

Danmark ligger minst ett decennium före Sverige i migrationspolitiken, säger statsminister Ulf Kristersson (M) under sitt besök i grannlandet. Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) är glad över det svenska skiftet och ser fram emot ett tätare samarbete.

– Sverige och Danmark har kommit närmare varandra i migrationspolitiken och det ska vi använda offensivt, säger hon vid en gemensam presskonferens på Marienborgs slott.

Det är deras första bilaterala möte sedan Ulf Kristersson blev statsminister och nu har de diskuterat gängkriminalitet, migration och hur fler asylsökande som fått avslag ska förmås att åka hem frivilligt.

Sverige har mycket att lära av Danmark, anser Kristersson.

"Kraft och beslutsamhet"

– Vi har en väldigt stor uppgift framför oss, vi ligger i praktiken 10–15 år efter Danmark om vi ska vara alldeles ärliga. Det vi gör nu, det har Danmark startat med för 10 respektive 15 år sedan. Jag drar slutsatsen att det är nödvändigt, att det är möjligt, men det tar tid. Då måste man göra det med desto större kraft och beslutsamhet, säger han.

Han ser ett kommande momentum i Europa för att få till en säkring av de yttre gränserna och här ser han att Danmark och Sverige har ett stort gemensamt arbete framför sig.

Men det är inte i form av den asyl- och migrationspakt som en majoritet av EU-parlamentet ställt sig bakom – och regeringens stödparti Sverigedemokraterna skarpt tagit avstånd ifrån.

Det är inte EU-parlamentet som beslutar om EU:s migrationspolitik, understryker han.

– Så har det aldrig varit. Nu enas EU-parlamentet om vad de tycker om ett antal saker som sedan också rådet ska fatta beslut om. Sverige kommer inte att medverka till en europeisk politik som ökar invandringen till vår del av Europa, säger Kristersson.

"Människohandlare bestämmer"

Mette Frederiksen anser att det viktigaste är ett samarbete med de länder som migranterna kommer ifrån.

– I dag är det människohandlare som bestämmer vem som kommer till Europa och så ska det inte vara, det ska vi bestämma som är politiskt valda, säger hon.

Hon betonar att EU:s yttre gränser måste säkras och att det måste ske i samarbete med bland annat Turkiet och länder i Nordafrika.

– På ett personligt plan är jag glad över det skifte som sker. Förutsättningen för att ha ett samhälle som håller samman är att vi har styr på hur många som kommer utifrån och därför behöver man föra en stram migrationspolitik, säger Frederiksen.

Cecilia Klintö/TT

Erik Widmark/TT