KRIGET I UKRAINA

Miljardstöd utlovas till bönder i öst

En traktor på ett fält i den krigshärjade Zaporizjzja-regionen i Ukraina. EU:s tillfälliga tullfrihet för ukrainska jordbruksprodukter har satt jordbruket under press i flera EU-länder i öst. Arkivfoto. Bild: Kateryna Klochko/AP/TT

Ukraina/Ungern (TT:s korrespondent)

EU utlovar miljardstöd till de länder i öst där jordbruket pressas av importen från Ukraina.

Samtidigt utökar Ungern sitt importstopp.

Kommissionsordförande Ursula von der Leyen har snabbt svarat på brev från fem länder i öst som på egen hand infört eller är på väg att införa importrestriktioner från det krigshärjade Ukraina.

– Hon är fullt medveten om oron. Vi förbereder nu ett andra ekonomiskt stödpaket på 100 miljoner euro, berättar taleskvinnan Dana Spinant på en pressbriefing i Bryssel.

Särskilda "preventiva" åtgärder kommer också att vidtas när det gäller vissa former av spannmål samtidigt som man ska undersöka effekterna när det gäller andra varor.

Beskedet kommer samtidigt som Ungern beslutat att utöka listan över produkter som inte får importeras från Ukraina till den ungerska marknaden. Ytterligare varor som nu omfattas av importförbudet är honung, vin, bröd, socker, kött och olika grönsaker, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Ungern införde för ett par dagar sedan ett tillfälligt förbud mot import av spannmål från bland annat Ukraina.

Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har EU tillåtit att ukrainska varor importeras till unionen utan att man behöver betala sedvanlig tull.

Det har lett till ett missnöje bland länder som Ungern och Slovakien över vad man anser vara otillbörlig konkurrens från Ukraina.

Även Polen införde i helgen ett tillfälligt importstopp för jordbruksvaror, men länderna har nu kommit överens i frågan.