Polen och Ukraina överens om jordbruksimport

Solrosor skördas nära fronten i Donetskregionen i östra Ukraina. Arkivbild. Bild: Leo Correa/AP/TT

Ukraina/Polen (TT-AP-AFP)

Polen och Ukraina har kommit överens i frågan om jordbruksimport, meddelar den polske jordbruksminister Robert Telus.

Beskedet kommer efter att polska och ukrainska tjänstemän överlagt i den känsliga frågan under tisdagen.

– Vi har lyckats få till mekanismer som gör att inte ens ett ton spannmål kommer att finns kvar i Polen. Varorna kommer nu att passera genom Polen, säger Robert Telus.

Det här innebär enligt jordbruksministern att varorna som transporteras via Polen kommer att förseglas, bevakas och spåras med en spårbar anordning för att säkerställa att de inte sipprar ut på den den polska marknaden.

Bakgrunden är det stora missnöjet som en längre tid funnits hos polska bönder mot vad man anser vara otillbörlig konkurrens från det krigshärjade grannlandet i öster.

Meningen var att Polen skulle vara ett transitland för att få ut de ukrainska varorna till andra mottagarländer. Men i stället har varorna blivit kvar i Polen av vad som uppgivits vara "logistiska skäl". Det har lett till att priserna har dumpats.

I lördags beslutade den polska regeringen att sätta stopp för flödet. Spannmål, socker, ägg, kött, frukt, grönsaker, mjölk och andra mejeriprodukter skulle inte få importeras från Ukraina fram till åtminstone den 30 juni.

Det polska beslutet följdes snabbt i helgen av liknande åtgärder från Ungern. I måndags hängde Slovakien på.

Enligt Telus kommer det nya avtalet mellan Polen och Ukraina att träda i kraft på fredag.