BOMARKNADEN

Regeringen: Amorteringskravet ska utredas

Amorteringskravet ska utredas, enligt regeringen. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Ekonomi (TT)

Regeringen har beslutat att amorteringskravet på bostadslån ska utredas.

– Det är uppenbart att det finns både för- och nackdelar med ett amorteringskrav och de behöver sättas mot varandra, säger nationalekonomen John Hassler som är med och genomför utredningen.

Ett slopat amorteringskrav var ett av Moderaternas vallöften. Det har finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) senare fått backa från.

Både Finansinspektionen och Riksbanken har varit kritiska. Förre Riksbankschefen Stefan Ingves beskrev i höstas en amorteringspaus som "att skjuta sig själv i foten".

Nu tillsätter regeringen en kommitté som ska se över både amorteringskravet och bolånetaket på längre sikt.

Någon bred amorteringspaus just nu är det fortfarande inte tal om, eftersom det enligt Niklas Wykman riskerar att försvåra penningpolitiken. Men på längre sikt är frågeställningen en annan, vilket han tidigare har meddelat i en debattartikel i DN.

"Riskerna med hushållens höga skuldsättning behöver hanteras, och de regelverk som används för detta ska vara effektiva och proportionerliga. Hur detta bäst låter sig göras är en viktig och svår fråga och en gedigen utredning kan bidra till att fördjupa kunskaperna", säger han i ett pressmeddelande.

Nationalekonomen John Hassler ingår i kommittén som ska genomföra utredningen.

Han säger till TT att en viktig del blir att väga kostnaderna för enskilda hushåll mot den allmänna ekonomin.

– Enskilda hushåll som drabbas av amorteringskraven kan ha betydande kostnader. Men det finns också fördelar med amorteringskravet, man minskar risken för finansiella kriser och djupa konjunktursvängningar, säger han och fortsätter:

– Det är uppenbart att det finns både för- och nackdelar med ett amorteringskrav och de behöver sättas mot varandra. De avvägningarna behöver göras, själv tycker jag inte att det har gjorts tillräckligt noga tidigare.

I kommittén ingår även ordförande Peter Englund och dekanen Susanne Ackum. Utredningen ska vara klar senast den 31 oktober nästa år.