RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Debatt: En centralbank ska inte komma undan med konsekvenserna av låga räntor

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea Bank. Bild: Tim Aro/SvD/TT

På kort sikt drabbas många av inflationen - men priset för en finanskris är betydligt högre och drabbar särskilt de sämst ställda, skriver Nordeas chefsekonom Annika Winsth på DN Debatt.

Mycket låga räntor under många år innebär risker, konstaterar Nordeas chefsekonom Annika Winsth.

”Man kan tycka att banker och företag som tar för stora risker samt hushåll som skuldsätter sig för mycket får skylla sig själva. Men centralbankerna har under många år, med räntan, uppmuntrat oss alla att ta risker”, skriver hon på DN Debatt.

När det sedan kommer snabba vändningar och räntehöjningar blir det svårt för hushåll och företag att hinna med, menar hon. Men tack vare att krisen först slog till i USA och att finansminister Janet Yellen förstod vikten av att agera snabbt blev inte slaget så hårt som det kunde ha blivit.

Nu vill Annika Winsth att vi ska dra lärdom av det som hände. ”En centralbank kan inte komma undan med att säga att den varnat för konsekvenserna om den själv hällt bensin på brasan. Det är som att ge godis till små barn och varna för att de kan få hål i tänderna. Nu gäller det att gå försiktigt fram. Kriser förebygger man, när de väl har uppstått är det för sent att agera”, skriver hon.

”I stället för att pressa ned inflationen på mycket kort tid och riskera en finansiell kris går det att stötta de mest utsatta hushållen genom riktade stöd via finanspolitiken. Det är klok politik och mycket mer lämpligt i nuläget#”, avslutar hon.

DN Debatt: ”Sverige har inte råd med de stora räntehöjningarna”