KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Skånebönan ska förändra livsmedelsproduktionen

Bild: Suvad Mrkonjic/TT

Nu tas skånska initiativ för att möta den ökande efterfrågan på växtprotein. Tanken är att kickstarta den svenska produktionen av bönor, ärtor, linser och lupin, skriver Akavia Aspekt.

Det odlas försvinnande lite baljväxter i Sverige, trots att efterfrågan på växtprotein spås öka med 20 procent årligen, skriver Akavia Aspekt.

Men i Skåne tas nu initiativ för att förändra det. I våras bjöds företrädare för skånska livsmedelsföretag, lantbruksföretag, universitet och forskningsinstitutioner in till länsstyrelsens residens i Malmö och i början av hösten offentliggjordes den gemensamma handlingsplanen ”Skånebönan”.

− Jag tror att Skånebönans viktigaste bidrag är att fungera som en plattform där man kan mötas och knyta kontakter, säger Livsmedelsakademins vd Lotta Törner till tidningen.

− Jag tycker inte att vi från det offentliga ska gå in och styra vad som produceras, utan företagen måste själva ha en vilja att satsa på de här produkterna, och bedöma att det går att få lönsamhet i det. Däremot tänkte jag att vi på länsstyrelsen kanske kunde hjälpa till med att sammanföra olika aktörer, säger Åsa Lindberg, landsbygdsdirektör på länsstyrelsen i Skåne.

Akavia Aspekt: De samordnar forskare, politiker och bönder i projekt för livsmedelsproduktion