DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

Skakat, men inte upprört i eurozonen

Eurogruppens ordförande Paschal Donohoe och Europeiska centralbankens chef Christine Lagarde skakar hand inne på EU-toppmötet i Bryssel. Bild: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT

EU (TT:s korrespondent)

Motståndskraften i eurozonen är stark, hävdar eurochefen Paschal Donohoe när EU-ländernas ledare pratar bankkris och ekonomi.

– Alla är på tårna, säger statsminister Ulf Kristersson (M) i Bryssel.

Veckans EU-toppmöte avslutades i form av ett eurotoppmöte, där även Kristersson (M) och övriga ledare från länderna utanför eurozonen fick vara med.

Allt sker givetvis i ljuset av den senaste bankoron, efter problemen för Silicon Valley Bank i USA och schweiziska Credit Suisse.

Irländaren Paschal Donohoe, som är ordförande för euroländernas finansministermöten, försöker dock lugna eventuell europeisk oro.

– Jag har stort förtroende för den likviditet och den motståndskraft som våra banker har byggt upp. Vi har tillräckliga reserver och förmåga att garantera stabiliteten i vårt banksystem för tillfället. Det beror på de politiska beslut som tagits och som har fungerat – men vi får aldrig vara nöjda, säger Donohoe på väg in till toppmötet i Bryssel.

Bankunionen

Han och många av EU-ledarna manar därför till fortsatt arbete för att färdigställa EU:s bankunion. Trots att frågan var högst upp på dagordningen i många år i EU-sammanhang, inte minst i eurozonen, saknas fortfarande unionens "tredje ben" – en gemensam insättningsgaranti.

Donohoe hänvisar dock till löften inom eurozonen från i somras om att jobba vidare.

– I somras enades vi om ytterligare steg vidare för bankunionen. Nu är det dags för oss att implementera dem. Jag väntar mig, och ser fram emot, förslag från kommissionen inom kort, säger Donohoe, som får medhåll av exempelvis Nederländernas premiärminister Mark Rutte.

– Vi är i ett starkt läge, men vi måste verkligen slutföra diskussionerna, säger Rutte.

Lugnad Kristersson

Sverige står utanför EU:s bankunion, även om det har gjorts utredningar, senast för några år sedan, för att fundera på ett inträde.

– Det har kommit många andra saker emellan. Det gjordes en utredning i den frågan som såg för- och nackdelar, men sen lades det lite på hyllan. Men jag tror att den frågan kommer säkert att komma tillbaka i diskussionen, men det är inte aktuellt med något nytt ställningstagande just nu, säger Ulf Kristersson efter mötet.

Trots dagens kursfall hos Deutsche Bank känner han sig i viss mån lugnad av den genomgång som Europeisk centralbankens chef Christine Lagarde gav inne på mötet.

– Ja, det måste jag säga. De europeiska myndigheterna tycker att det är ett stabilt läge i Europa. De europeiska bankerna har regleringar och kapitaliseringsgrader som är betryggande. Men det betyder inte att det är riskfritt. Alla ser med allvar på läget, säger Kristersson.

– Alla är på tårna, alla följer utvecklingen, men i grund och botten är budskapet: vi ska hålla oss till regelverket och fortsätta göra det.

Öka efterfrågan

Paschal Donohoe vill också se en återgång till striktare budgetdisciplin efter åren med coronakris och oron runt det ryska kriget i Ukraina.

– Budgetpolitiken behöver långsamt ändras. Vi måste fortsätta stödja samhället, särskilt de mest sårbara, men vi trycker starkt på att åtgärder som ökar efterfrågan inom våra ekonomier och permanent ökar lånandet inte längre är motiverade, säger Donohoe i Bryssel.

Wiktor Nummelin/TT

Maria Davidsson/TT