RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Kraftigt fall för tjänstesektorn

Almegas chefseknom Patrick Joyce

Tillväxten i den privata tjänstesektorn föll från nio procent i början av 2022 till drygt en procent vid årets slut. Det visar Almegas tjänsteindikator.

Nedgången är, enligt ett pressmeddelande från Almega, tydligast bland de konsulttjänster som är kopplade till industri och byggsektorn, exempelvis teknikkonsulter och arkitekter. Och siffrorna verkar inte bli mer positiva i år, utan tvärtom.

– Mycket tyder på att produktionen i tjänstesektorn redan har börjat falla och vår prognos är att tillväxten blir negativ under våren, säger Patrick Joyce, chefekonom på Almega, i pressmeddelandet.

Även tillväxten i bemanningsbranschen och techsektorn minskar.

– För techbolagen innebar pandemin bara en kort avmattning innan tillväxten tog ny fart. Nu är läget besvärligare och tillväxten är den lägsta på över tio år, säger Patrick Joyce.

Men det finns också positiva tecken.

Tjänsteföretagens försäljningspriser ökar långsammare än tidigare. Anledningen är främst fallande bränslepriser som minskat priserna på transporter, skriver Almega.

– Vår prisindikator tyder på att tjänsteprisernas ökningstakt bromsar in ännu mer det närmsta kvartalet. Detta kan vara en indikation på inflationen är på väg att vända nedåt, säger Patrick Joyce.

Pressmeddelande: Tjänsteindikatorn: Negativ tillväxt i vår