ELKRISEN

Debatt: Gräv där vi står – satsa på geotermisk energi

Oljebolag skulle kunna ställa om och borra djupare efter geotermisk energi, menar debattörerna. Bild: Larsen, Håkon Mosvold

Geotermisk energi har stor potential att bli en viktig pusselbit i energiomställningen. Det menar företrädarna Aurore Belfrage och Kristina Hagström-Ilievska på Di Debatt.

Jorden har en kärna av magma och på de flesta platser i världen kan man hitta varm sten eller vatten på omkring 150 till 400 grader, något som räcker gott och väl till att driva en turbin och generera planerbar el till nätet, menar debattörerna.

Det gäller bara att borra tillräckligt djupt, cirka 5 till 10 kilometer. Detta är rätt för oljeindustrin att rikta in sig på, anser debattörerna.

”Vi vet vart vi ska, vi vet att klockan tickar mot 2045, vi vet att alla energislagen behövs och vi vet att elbehovet kommer att fördubblas på tjugo år. Geotermisk energi har lägsta koldioxidutsläppen under hela livscykeln, minsta markfotavtrycket, är tillgängligt dygnet runt och överallt, och redan nu har den börjat skapat en fossilfri affär framåt för oljeindustrin”, konstaterar de.

Dagens Industri: ”Debatt: Energin finns under våra fötter – gräv där vi står”