RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Ökat tryck på räntehöjningar

Kostnaderna för bolån har mer än fördubblats på nio månader i den inflationschock som tvingat Riksbanken att strama åt med räntehöjningar. Arkivbild. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Ekonomi (TT)

Boräntorna har mer än fördubblats på ett år. Och det ser att kunna fortsätta uppåt ett tag till – mer än hur det såg ut bara för några veckor sedan.

Inflationen i eurozonen i februari vände oväntat uppåt, vilket ökar trycket på räntehöjningar från såväl Europeiska centralbanken (ECB) som Riksbanken.

ECB väntas höja sin viktigaste styrränta – den så kallade inlåningsräntan – till 4 procent i sommar, enligt prissättningen på räntemarknaden, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.

Efter den senaste så kallade dubbelhöjningen på 50 punkter (0,50 procentenheter) ligger inlåningsräntan just nu på 2,50 procent.

Oväntat inflationslyft

Det kan jämföras med marknadsförväntningarna på räntehöjningar upp till 3,5 procent, vilket var läget den 1 februari.

Förklaringen finns i en oväntad vändning uppåt för den underliggande inflationen i eurozonen och den tyska ekonomin i februari.

För att kronan inte ska tappa ännu mer i värde mot euron – vilket gröper ur svensk köpkraft och förvärrar inflationen via högre importpriser – måste i princip Riksbanken hänga på ECB uppåt.

Riksbanken har på nio månader höjt styrräntan från 0 till 3 procent, vilket redan det har lett till en dryg fördubbling av rörliga bolåneräntor.

Under veckan som gått pekade prissättningen på marknaden att Riksbanken kan höja 1 procentenhet till, upp till i princip 4 procent, enligt storbanken SEB.

Riksbanken siktar på höjning

Skulle boräntorna hänga med uppåt med 1 procentenhet skulle det öka månadskostnaden för ett lån på tre miljoner kronor med 2 500 kronor per månad före ränteavdrag.

Riksbankschefen Erik Thedéen har vid upprepade tillfällen sagt att han räknar med att styrräntan måste höjas med 25-50 punkter till, men utöver det finns inga ytterligare höjningar i Riksbankens räntebana.

Storbanken SEB:s ekonomer räknar med en eller flera höjningar upp till 3,50 procent och tror sedan att nästa steg kan bli en sänkning till 3,25 procent våren 2024.

Joakim Goksör/TT

Fakta

De rörliga bolåneräntorna ligger just nu i genomsnitt på 3,34–3,70 procent, enligt nätsajten Compricer. Då ingår ganska omfattande rabatter som bolåneinstituten ger.

De rörliga så kallade listräntorna – som långivarna använder som utgångspunkt i förhandlingen med den enskilda låntagaren – kretsar redan hos många banker omkring 5 procent. Det är de högsta nivåerna sedan toppnivåerna i finanskrisen hösten 2008.