Brexituppgörelse om Nordirland nära

Irlands premiärminister Leo Varadkar (till vänster) och Spaniens premiärminister Pedro Sánchez. Arkivbild. Bild: Virginia Mayo/AP/TT

Nordirland (TT-AP)

Irlands premiärminister Leo Varadkar säger att EU och Storbritannien "tum för tum" närmar sig en uppgörelse om frågor som rör Nordirland efter brexit.

Varadkar sade i ett möte med reportrar på lördagen att en uppgörelse kan komma inom de närmaste dagarna, och att de två parterna skulle kunna hitta en lösning på de handelsfrågor som rör Nordirland och som hittills inte kunnat lösas.

– Jag uppmanar alla att klara av den sista sträckan, fördelarna med att komma i mål är enorma, sade Varadkar till mediebolaget RTE.

Nordirland är den enda del av Storbritannien som har en landgräns mot ett EU-land. Både Storbritannien och EU gick med på att hålla gränsen mellan Irland och Nordirland i stort sett öppen. Anledningen är att den öppna gränsen är en del av fredsprocessen i Nordirland.

Därmed infördes viss gränskontroll mellan Nordirland och övriga Storbritannien. Detta retade upp de så kallade unionisterna och partiet DUP som ansåg att banden till London försämrades genom avtalet. DUP lämnade regeringen för ett år sedan, och Nordirlands regering har inte varit funktionsduglig sedan dess.

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak har tidigare rest till Belfast för att tillsammans med sin Nordirlandsminister Christ Heaton-Harris träffa företrädare för samtliga de stora nordirländska partierna.

Även EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen är involverad i diskussionen om gränsfrågorna.