STORMAKTEN KINA

USA: Kina spionerar med global ballongflotta

Vita husets pressekreterare Karine Jean-Pierre säger att USA har varit i kontakt med sina allierade med anledning av den kinesiska luftballongen. Arkivbild. Bild: Susan Walsh/AP/TT

USA (TT-AFP)

USA anklagar Kina för att använda sig av en global ballongflotta för att spionera på länder i hela världen.

Vita husets pressekreterare Karine Jean-Pierre säger till reportrar ombord på presidentflygplanet att "kinesiska ballonger har tidigare siktats i länder på fem kontinenter" under de senaste åren. Jean-Pierre säger vidare att USA har varit i kontakt med sina allierade och partner i frågan.

Uttalandet följer på händelsen med den kinesiska luftballongen som ledde till att USA:s utrikesminister Antony Blinken sköt upp ett viktigt besök i Peking. Ballongen färdades i USA:s luftrum i flera dagar innan den sköts ned av amerikanska stridsplan utanför kusten i lördags. Enligt USA rörde det sig om en kinesisk spionballong.

Kina har anklagat USA för "urskillningslös våldsanvändning" i samband med nedskjutningen, och har slagit fast att händelsen skadat ansträngningar och framsteg för att stabilisera förbindelserna mellan de två länderna.