DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Källor: Finland redo gå med i Nato före Sverige

Finlands statsminister Sanna Marin och statsminister Ulf Kristersson (M) på pressträffen den 2 februari, när Marin besökte Stockholm. Då var budskapet att Finland inte tänker hänga av Sverige på vägen i i Nato, inträdet ska ske samtidigt. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Politik (TT)

Finland är redo att gå med i Nato utan att det sker samtidigt med Sverige, uppger den finländska tidningen Iltalehti och hänvisar till utrikes- och säkerhetspolitiska källor.

Tidningen hänvisar till uppgifter om att partiledarna, presidenten och andra tunga politiker i Finland har diskuterat frågan den senaste veckan. Läget där Finland kan välja att gå först skulle uppstå om Ungern och Turkiet godkänner Finlands ansökan under våren men bara ett av dem ratificerar Sveriges medlemskap.

Ungern och Turkiet är de enda av de 30 Natoländerna som ännu inte ratificerat Sveriges och Finlands medlemskap i Nato. Det senaste beskedet från Ungern är att parlamentet där ska behandla frågan i mars.

Så sent som i förra veckan försäkrade Finlands statsminister Sanna Marin, när hon besökte statsminister Ulf Kristersson (M) i Stockholm, att Finland avser att gå hand i hand med Sverige. Iltalehti hänvisar till källor som uppger att Finland nådde en överenskommelse med Turkiet redan före jul och att det då sades att Turkiet inte har några problem med Finland.

Men den officiella versionen är ännu att Finland och Sverige ska hålla ihop och ta det definitiva steget in i Nato samtidigt.

Tidningen uppger också att Ulf Kristersson har informerats om att Finland och Turkiet har en överenskommelse.

Lars Larsson/TT