RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Nu förväntas Fed dra i räntebromsen

Federal Reserve-byggnaden på Manhattan i New York. Bild: J. David Ake/AP/TT

Ekonomi (TT)

Ännu en räntehöjning lär meddelas ikväll från amerikanska Federal Reserve. Den stora frågan är snarare hur centralbankschefen Jerome Powell ser på framtida höjningar. Är det på väg att ta stopp nu?

Vid klockan 20 svensk tid lämnar centralbankschefen Jerome Powell ett nytt räntebesked. Från marknadens håll är bedömningen ytterligare 25 punkter vilket skulle innebära en styrränta på 4,5–4,75 procent.

0,25 procentenheter skulle visserligen bli den åttonde raka räntehöjningen från Federal Reserve men framförallt en nedtrappning från exempelvis decemberhöjningen med 50 punkter och dessförinnan hela 0,75 procentenheter.

De senaste månaderna har dock inflationstrycket mattats av betänkligt i USA, på arbetsmarknaden har en rad tech-jättar meddelat massavskedningar och tecken kommer nu på att de amerikanska hushållen håller allt hårdare i plånboken.

Den stora frågan är dock om Fed anser att den amerikanska arbetsmarknaden är på väg att kylas av tillräckligt? I samband med det förra räntebeskedet i december låg prognosen på att styrräntan skulle upp till 5,00–5,25 procent under 2023 vilket skulle i så fall innebära ytterligare två 25-punktershöjningar.

Sedan dess har aktiemarknaden vädrat morgonluft, framförallt tech-sektorn som är räntekänslig och därför varit nedtryckt har återhämtat sig samtidigt som räntan på den tioåriga statsobligationen sjunkit från 3,9 procent i december till omkring 3,5 procent. Från marknadshåll prisas till och med in att Fed kommer att få göra en kovändning och till och med sänka räntan med 25 punkter i slutet av 2023.

Nu hoppas man på ytterligare ledtrådar för hur Powell och Fed resonerar i samband med kvällens pressträff.