ELKRISEN

S vill blåsa på med utbyggnaden av vindkraft

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) och partiets energipolitiske talesperson Fredrik Olovsson. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Ekonomi (TT)

Socialdemokraterna vill ösa på med mer vindkraft, särskilt till havs, och lägger ett antal förslag för att göra det möjligt. Vindkraften ska inte missgynnas i förhållande till andra kraftslag, anser S.

– Vi behöver öka vår elproduktion snabbt, redan under den här mandatperioden måste den öka, säger S-ledare Magdalena Andersson på en pressträff med den energipolitiske talespersonen Fredrik Olovsson.

Det är absurt, hävdar Andersson, att regeringen och SD som hon ser det, kraftigt vill försämra förutsättningarna för mer vindkraft. Hon ber statsminister Ulf Kristersson (M) att lyfta blicken ur Tidöavtalet och lyssna på de näringslivsröster som vill se mer elproduktion snabbt, oavsett kraftslag.

– Det är direkt kontraproduktivt att försämra villkoren för vindkraft, säger Andersson och manar regeringen att "släppa prestigen" i frågan.

S begär att regeringen prioriterar de stora projekt för havsbaserad vindkraft som redan är långt fram, backar från försämrade förutsättningar och ger all fossilfri elproduktion lika villkor och snabbar på tillståndsprocesserna.

Lars Larsson/TT

Niklas Svahn/TT