DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Rutavdragen ökar – hemstädning populäraste tjänsten

Bild: Emilie Gustafson

Rut-avdraget uppgick till 7,6 miljarder kronor under 2022. Det är en ökning med nästan 9 procent jämfört med förra året, visar Rutindikatorn från Almega Hemserviceföretagen.

Över 1,2 miljoner svenskar köpte tjänster som berättigar till rut-avdrag av omkring 25 500 utförare. Jämfört med förra året är det en marginell förändring, med en knapp procent fler köpare och några procents minskning i antalet utförare.

Geografiskt sett sågs största ökningen Västmanlands län, med cirka 19 procent och den lägsta ökningen i Kalmar, med 2,5 procent.

– Hemservicebranschens tjänsteutveckling har ökat lavinartat de senaste tio åren. Men trots de positiva siffrorna för 2022 finns indikationer på att konjunkturnedgången kommer drabba branschens företag under 2023 och framåt, säger Jessica Forss Katz, näringspolitisk expert, Almega Hemserviceföretage i ett pressmeddelande.

Den populäraste tjänsten att göra avdrag för fortsätter vara hemstädning. Mellan januari-december 2022 betalades drygt 5,1 miljarder kronor ut i rut-avdrag för hemstädning.

Pressmeddelande: Rutindikatorn: Rut-avdragets utveckling fortsatt positiv 2022